Nā pua

He koko koko ʻo Hawthorn

Hawthorn koko ʻōpio - paʻakikī-paʻakikī, a hiki i ka 5 m kiʻekiʻe, nā mea kanu. Ua ulu maikaʻi ia i nā ʻano o ka ʻāina āpau, ka hoʻomaloʻo, hoʻomālamalama. ʻAʻole e ʻae i ka kahakaha wai. Nani ka lāʻau i ka pūnāwai - i ka wā o ka pua, a i ka wā o ka ʻīwī - i kālai ʻia me nā ʻōpala o nā hua ʻalaʻula nui.

ʻO ke koko ʻaila o Hawthorn, a i ʻole ke koko koko o Hawthorn, a i ʻole Siberian hawthorn (ʻO Crataegus sanguinea) - pua lāʻau a i ʻole ka lāʻau liʻiliʻi, kekahi ʻano o ka huahele Hawthorn (Crataegus) ʻOhana PinkRosaceae).

He ʻulaʻula ʻo Hawthorn. © Lyudmila Palamarchuk

Palahalaha ka koko hawewe koko i Lūkia: ma ka hikina o ka ʻaoʻao ʻEulopa, ma Western and Eastern Siberia, Transbaikalia. Loaʻa ia ma Kazakhstan, Central Asia, China a me Mongolia.

Hoʻopili nui ʻia ma Central Russia. Wild ma Moscow, Yaroslavl a me Vladimir mau wahi.

ʻO ka wehewehe ʻana o ke kaila koko hawthorn

ʻO ka aʻa ke kumu o ke koko koko-ʻulaʻula, aia i ka hohonu o ka m 1. He māhuahua ka hawthorn a hua i ka hua a hiki i 400 mau makahiki. Hoʻomukukū ka pua e pili ana i ʻekolu mau wiki a hāʻule wale paha ma ka hopena o nā hokele. ʻO ka mea nui, ʻaʻole ia e hāʻawi i nā aʻa pua.

Hoʻopau nui nā hua nui (a hiki i 2 cm ke ana) e hoʻomaka i ka mahina Kepakemapa. ʻOluʻolu ko lākou ʻono, he momona hou.

Mālama ʻo nā hua o Hawthorn i nā waiwai i ka wā o ka mālama ʻana a me ka mālama lōʻihi.

Hoʻohui ʻia nā hua o Hawthorn i jams, tinctures, ʻeli, compotes. Nā kāpeti momona Brewed. Ma ke ala, waiho nō hoʻi lākou i nā pua a me nā lau o ka hawthorn.

Hoʻoulu ʻulaʻula nā lehua. © Frank D. Myers

Kūpula ʻaina o ke koko hawthorn

Hoʻoulu ʻia e ka hawthorn stratified hua, ʻokiʻoki a hoʻohui ʻia paha. Me ka hoʻomōhulu hua, loaʻa ka hua i loko o ka makahiki 10-12, ma hope o ka pāpā ʻana - i ka 3-4th.

Eʻoi aku ka maikaʻi o ka kanu ʻana i ka hawthorn ma ka palena ʻākau ma ka hapa o ka māla e pale ai i nā mea kanu ʻē aʻe mai ka makani anuanu me kona kōkua.

ʻO Humus, kahi pahu hapalua hapalua o ka lehu lāʻau, pākahi kahi o nā superphosphate i hoʻohui ʻia i kahi lua 50 × 50 cm ka nui a ʻo nā mea āpau o kēia ʻumi. Kūpī ʻia ka ʻili o ke aʻa ma kahi o 3-5 cm. Ua hana ʻia kahi lua i loko o kahi radius o 30 cm mai ke kāla a me nā pahu he 5 i ninini ʻia i loko ona, me nā poʻi pōkole.

ʻElua mau pule i mālama i ka lepo no laila ua ʻoi aku ka maikaʻi o ka seedling. Mai poina e pili ana i ka hoʻōla a me ka wela, no laila e hoʻokumu ʻia kahi ulu maʻamau.

He hawewe koko nā Hawthorn, a i ʻole ke koko koko o Hawthorn, a i ʻole Siberian hawthorn (Crataegus sanguinea). © ma lalo o ka wai

Hone hawthorn

Hiki iā ʻoe ke hana i kahi pā nani mai loko aku o hawthorn. Mahalo i kāna pili lōʻihi a paʻa mau, lilo ia i mea pani ʻole ʻia. He wahi hoʻomaha maikaʻi ia no nā manu liʻiliʻi a me kā lākou mau manu mai ka lawaiʻa, nā ʻōpio a me nā pagpies.

Hoʻolaha maʻalahi ʻo Hawthorn i kahi ʻulu lau a nānā nui i ka hui me ka lehu mauna Nevezhinsky, barberry, cherry manu a me nā mea kanu lāʻau ʻē.

He waiwai waiwai o ka hawthorn

He hoa makamaka ʻo Hawthorn. Pēlā i kapa ʻia ai kēia lāʻau lāʻau i kona ʻano kūʻokoʻa i ka mālama ʻana i ka maʻi naʻau. Hoʻonui ʻia nā mea i loko o ka hawthorn i ka lumen o nā moku o kēia ola, ʻāpala ʻia me ka oxygen a hoʻēmi ʻia i ka hōʻike o ischemia. Kōkua nā huaʻai i nā puʻuwai o ke ʻano palupalu, a hōʻeha. Hoʻohana lākou i ka tachycardia, arrhythmia a me hypertension.

Ka hoʻopono a me nā lau o ke koena koko hawthorn. © Lyudmila Palamarchuk

ʻO ka lehu o ka hua hawthorn

1 tbsp. la l ninini i nā hua i loko o kahi aniani o ka wai wela a hoʻolapalapa no 15 mau minuke. ma lalo o ka uhi i luna ka wela wela. Hāʻawi i ka maloʻo, kānana a inu i ka wai o ml 50 ml 3 mau manawa i ka lā ma mua o ka papa me ka angina pectoris, arrhythmias, hoihoi i ka haʻalulu.